Zonnebloempitten

 

Zonnebloempitten zijn zaden van de zonnebloem (Helianthus annuus).  De zonnebloem is een van oorsprong inheemse plant uit Midden- en Zuid-Amerika. De Spanjaarden brachten de pitten in de zestiende eeuw naar Europa. De pitten zijn eetbaar en worden gebruikt voor de persing van zonnebloemolie. De pitten worden ook los gegeten, als tussendoortje of in een salade. Belangrijk is wel de schil te verwijderen omdat de schil ernstige obstipatie kan veroorzaken (bron: Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:1878-9).

Zonnebloempitten 

Zonnebloempitten in verschillende kleuren

Zonnebloempitten zijn er in verschillende categorieën, afhankelijk van het patroon van de schil. Pitten met een zwarte schil zijn het meest olierijk en worden gebruikt voor de persing van zonnebloemolie. De gestreepte zonnebloempitten zijn het meest geschikt om te eten omdat ze wat minder olie bevatten.

 

Voedingswaarde zonnebloempitten

Zonnebloempitten bevatten linolzuur, aminozuren, voedingsvezels en verschillende soorten vitaminen. Vitamine E en verschillende soorten vitamine B, zoals thiamine, vitamine B5en foliumzuur. Ook is de zonnebloempit rijk aan zogeheten fytosterolen, een soort cholesterolachtige stof die zorgt dat er minder cholesterol vanuit de darmen door het lichaam opgenomen wordt.

 

Allergiewaarschuwing: De zonnebloempit is één van de voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze een allergische reactie kunnen veroorzaken in de vorm van galbulten of netelroos (urticaria). Leer hierover meer op de website van het voedingscentrum.

Zelf uitproberen? Bestel zonnebloempitten bij VoordeligVitaal

Gezonde voeding is belangrijk voor een goede gezondheid. Zonnebloempitten kunnen daarbij een goede aanvulling zijn.