Pijnboompitten


Alle informatie over Pijnboompitten

 

Pijnboompitten kennen we uit de Italiaanse keuken, als ingrediënt van onder andere pesto. Deze pit groeit aan de parasolden ofwel Pinus pinea, een conifeer die in de gebieden rondom de Middellandse Zee en Noord Afrika thuis is. Pijnboompitten zijn al 6000 jaar populair in de keuken. Naast de pijnboompitten levert de boom grenenhout dat gebruikt wordt voor de bouw van woningen en meubels. De pijnboom is goed bestand tegen de wind en is daardoor veel aangeplant in kuststreken.

 

Onderzoek

Er is veel onderzoek gedaan naar het gebruik van pijnboompitten en de gevolgen ervan op onze gezondheid. Een Koreaans onderzoek (Engelstalig) wees op een mogelijk effect van het eten van pijnboompitten: namelijk dat dit een remmende werking op de eetlust zou hebben. Bekend is dat de zaden zeer voedzaam zijn en een mogelijk positief effect hebben op hart- en vaatziekten. Echter zijn de pitten mogelijk ook allergeen (Engelstalig). Ook volgens de NHG-Standaard Voedselovergevoeligheid plaatst de pijnboompit in de categorie noten.   

 

Pijnboompittensyndroom

Het komt voor dat eters van de pijnboompit een dag later een metalige smaak in hun mond krijgen. In medische termen cacogeusia of metallogeusia genoemd. Het syndroom is onderzocht door geneticus Ben Zonneveld en één soort blijkt de boosdoener: de Pinus armandii. Volgens de wereldvoedselorganisatie FAO bestaan er 29 soorten pit en komt het voor dat deze door elkaar in één zakje verkocht worden. Het is dus moeilijk te zeggen welke soort pijnboompitten je koopt in de gemiddelde winkel.

 

Inhoud

100 gram bevat:

  • Calorieën: 673
  • Koolhydraten (g): 13,08
  • Vetten (g): 68,37
  • Vezels (g): 3,7
  • Proteïne (g): 13,69
  • Cholesterol (mg): 0

 

De Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) biedt informatie over de voedingswaarde en van de Pinus pinea. De vetten in de pitten worden gekenmerkt als kwalitatief hoog.

 

Waarschuwing

Pijnboompitten worden gezien als noten, hebt u een notenallergie, wees dan voorzichtig.

Wilt u pijnboompitten kopen? Dat kan op Voordelig Vitaal.

 

Gezonde voeding is belangrijk om uw gezondheid te bewaken. Pijnboompitten kunnen een goede aanvulling zijn.