Moerbei

De moerbei (morus) maakt deel uit van de moerbeifamilie (Moraceae), een soort van houtige planten die vooral in tropische en warme gematigde streken voorkomt. Het fruit van de moerbei, dat afhankelijk van de soort wit, rood of zwart is, is wereldwijd populair in de keuken. De vrucht wordt gebruikt in taart, cake, wijn, thee en likeur. Een vrucht die dus vooral heel lekker is. Daarnaast is het blad van de witte moerbei dé voedselbron van de zijderups.

Reserveratrol
Een volwassen moerbeiplant is rijk aan resveratrol, met name het schors van de stam. Resveratrol is een polyfenol dat ook in de schil van blauwe druiven zit. Resveratrol wordt verschillende goede eigenschappen toegeschreven zoals een gunsige werking bij het voorkomen van hartaandoeningen en kanker. Ook zou de stof een positieve werking hebben op de stofwisseling bij zwaarlijvige mannen. Dankzij de positieve werking op de spijsvertering wordt moerbei-extract gezien als hulpmiddel bij het afvallen. Onderzoek heeft laten zien dat bij vliegen en wormen resveratrol tot een langere levensduur van cellen leidt. Of dat bij mensen ook zo is, is niet bekend. Op de wikipedia-pagina over reserveratrol staan in de bronnen enkele verwijzingen naar vier van deze onderzoeken. Ook op Nu.nl werd er in 2011 positief bericht over de werking van reservatrol.

De moerbeivrucht
De vruchten en bladeren van de moerbeiplant worden in verschillende vormen verkocht als voedingssupplement. Net als de de açaí-bes en de blauwe druif is de moerbei een bron van anthocyanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de donkerrood/paarse kleur van de vruchten. Hoewel men er aanvankelijk vanuit ging dat anthocyanine een remmende werking op kanker zou hebben, blijkt uit een grootschalig onderzoek uit 2010 dat dit niet het geval is en dat juist het gebruik van voedingssupplementen met anthocyanine de kans op blaaskanker vergroot.

Hebt u interesse in moerbeien? Deze bestelt u bij VoordeligVitaal.

Klik op de link voor Moerbei

Klik op de link voor engelse benaming Mullberry

Voor een goede gezondheid is een uitgebalanceerd dieet van belang. De moerbei kan daar een positieve rol in spelen.