Maitake

Alle informatie over Maitake

Maitake [Grifola frondosa] is een paddenstoel die groeit aan de voet van of op stobben van oude eiken. De Nederlandse naam is dan ook ‘eikhaas’. De Japanse naam ‘maitake’ betekent ‘dansende paddenstoel’. In Japan noemt men de eikhaas ook wel de ‘koning der paddenstoelen’ vanwege de kolossale grootte die deze koning kan aannemen. Er zijn exemplaren gevonden die wel 20 kg wegen.

2533.jpg

In Nederland komt de eikhaas bijna niet voor in de natuur. De maitake groeit in de bergen van het noordoosten van Japan en ten oosten van de Rocky Mountains in de Verenigde Staten. In Japan wordt de paddenstoel ook veel geteeld vanwege het gebruik in de keuken. De smaak is zeer geliefd en veel gebruikt in de Japanse en Aziatische keuken: bij noedels, rijst, in soep of in eiergerechten.

Gebruik

In traditionele Chinese geneeskunde staat maitake bekend onder de naam ‘keisho’. Zowel in Japan als China wordt de paddenstoel al eeuwen gebruikt. Helaas mogen wij in verband met nieuwe Europese regelgeving consumenten niet uitleggen waar dit Superfood voor gebruikt kan worden.


Hebt u interesse in maitake? Capsules of poeder bestelt u bij VoordeligVitaal.