Maca poeder

Alle informatie over Maca poeder

Maca, ofwel Lepidium meyenii, is gerelateerd aan radijs en knolraap. De knol komt uit Zuid Amerika waar de wortel groeit op de berghellingen van de Andes op 4000 meter hoogte. De wortel is van oudsher een belangrijk product voor de oorspronkelijke bevolking. Vanwege de hoogte waarop de wortel geteeld wordt, is de teelt vrijwel altijd biologisch. Er zijn namelijk weinig natuurlijke vijanden die zo hoog overleven.

De maca wordt al ruim 2000 jaar gebruikt als voedsel, als medicijn en als afrodisiac. Ten tijde van de Spaanse overheersing was de maca zelfs een geldig betaalmiddel. De oorspronkelijke Latijnse naam is gegeven door botanist Gerhard Walpers in 1843 toen de knol voor het eerst door de Westerse wereld ontdekt werd. Moderne botanici delen de huidige, natuurlijk geteelde wortel in bij een nieuwer soort: Lepidium peruvianum. 

2528.jpg

De maca heeft verschillende verschijningsvormen. De verschillen zitten ‘m in de kleur van de stengel ofwel hypocotyl. De crèmekleurige macawortel is het meest populair in Peru vanwege de zoete smaak. De zwarte wortel smaakt zowel zoet als een beetje bitter. De rode wortel wint aan populariteit.

Helaas mogen wij in verband met nieuwe Europese regelgeving consumenten niet uitleggen waar dit Superfood voor gebruikt kan worden.

Gebruik

Oorspronkelijk is de macawortel voedsel voor mens en dier, en altijd gekookt. De stengel wordt gezien als delicatesse wanneer geroosterd en de wortel wordt ook wel gepureerd om verwerkt te worden tot pap of bloem. Wegens de grote vraag naar maca wordt de wortel veel geëxporteerd als bloem/poeder.

Waarschuwing: oorspronkelijk wordt de macawortel niet rauw gegeten omdat dat problemen met de spijsvertering kan veroorzaken.

Inhoud

 • Koolhydraten,
 • Eiwit,
 • Vezels,
 • Lipiden
 • Aminozuren: asparaginezuur, glutaminezuur, serine, histidine, glycine, threonine, Alanine, Tyrosine, fenylalanine, valine, methionine, Isoleucine, Leucine, Lysine, HO- Proline, Proline, sarcosine
 • Vetzuren: linoleenzuur, palmitinezuur, oliezuur
 • Vitaminen: A, B1, B2, B3, C, D
 • Mineralen: ijzer, magnesium, koper, zink, natrium, kalium, calcium
  Macaenes en macamides: nieuwe meervoudig onverzadigde vetzuren en hun amiden
 • Sterolen: campesterol, stigmasterol, beta- sitosterol
 • Alkaloïden: aromatische glucosinolaten, waaronder: benzyl glucosinolaat, p- methoxybenzyl glucosinolaat Isothyocyanates: benzyl isothiocyanaat, p- methoxybenzyl isothiocyanaat

 U hebt interesse in Maca poeder? Bestellen kan bij VoordeligVitaal