Cacao

Informatie over Cacao poeder, bonen, boter en nibs

 

Cacao is wat chocola zijn smaak geeft. Cacaobonen groeien aan de cacaoboom (Theobroma cacao) en komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika. De Azteken gebruikten de bonen al om drank van te maken én als betaalmiddel. In 1528 maakte de cacao zijn entrée in Europa dankzij Hernán Cortés. Hij importeerde de bonen vanuit Mexico naar Spanje. Tegenwoordig wordt cacao verbouwd en geëxporteerd uit meerdere werelddelen. In 2009/2010 was 78 procent van de productie in handen van vijf landen: Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Nigeria en Brazilië. De wijze van verbouwen is onderhevig aan kritiek vanwege het gebruik van kinderslavernij op de plantages.

2518.jpg 

Verwerking cacaoboon

Cacaobonen zelf zijn erg bitter van smaak. Voor verder gebruik worden ze gefermenteerd. Fermentatie is het het omzetten of afbreken van de grondstof door micro-organismen, waardoor de smaak verandert. Dit is een natuurlijk proces en niet schadelijk voor de gezondheid. Na fermentatie worden de cacaobonen gedroogd en geroosterd. De schil wordt verwijderd en wat er dan overblijft zijn de cacao nibs. Cacao nibs worden zo gebruikt voor consumptie of als basis voor de productie van andere chocoladeproducten. Worden de cacao nibs verder verwerkt, dan maakt men er eerst cacaomassa van.

 

Cacaoboter

In 1828 ontdekte Casparus van Houten hoe het vet uit de cacaobonen verwijderd kon worden waardoor er cacaopoeder en cacaoboter ontstond. Van cacaoboter maakt men chocola. Ook wordt cacaoboter veel gebruikt in de cosmetica, met name in lippenpommade en andere beschermende zalven. De boter is geschikt voor de productie van chocola en zalven vanwege het lage smeltpunt: het is goed smeerbaar. Cacaopoeder wordt veel in de voedingsindustrie gebruikt en natuurlijk ook om chocolademelk te maken.

 

Inhoud

Cacao bevat antioxidanten (flavonoïden), cafeïne en theobromine (alkaloide). Amerikaanse wetenschappers hebben cacao vergeleken met fruit en geconcludeerd dat zowel cacaopoeder als pure chocolade meer antioxidanten en polyfenolen bevat dan fruitsap.

 

Waarschuwing: theobromine veroorzaakt een verhoogde lichaamsactiviteit, wat leidt tot een snellere hartslag en een verhoogde urineproductie. Vooral voor dieren kan dit schadelijk zijn. Mensen breken de stof theobromine sneller af waardoor zij hier beter tegen bestand zijn.

Zelf uitproberen? Bestel cacao poeder bij VoordeligVitaal.nl

Gezonde voeding is belangrijk om uw gezondheid te bewaken. Cacaoproducten kunnen een goede aanvulling zijn.